Da eleverne mandag morgen blev ringet ind til et nyt skoleår på Brårup Skole i Skive, stod gode og kvalificerede hænder klar til at tage imod de knap 700 børn.Samtlige 69 lærere på den største skole i Skive Kommune er nemlig alle uddannede lærere, og langt størstedelen har endda taget læreruddannelsen på seminariet i Skive.
63 ud af de 69 lærere på skolen er uddannet fra lærerseminariet i Skive.
- Vi har kun uddannede lærere i vores faste stillinger på Brårup Skole, og vores undervisningsassistenter er også uddannede – dog som pædagoger. Derudover bruger vi kun vikarer, som går på Læreruddannelsen i Skive, så vi kører så vidt muligt en politik om 100 procent faglært lærerpersonale, siger Jette Præstholm, der er skoleleder på Brårup Skole.
Men det er ikke kun Brårup Skole, der holder uddannelsesfanen højt blandt lærerne i Skive Kommune. Samlet set er der kun fire ud af landets 98 kommuner, der har en højere procentdel af uddannede lærere i de faste stillinger i folkeskolen end Skive Kommune.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lavede i 2022 en analyse i samarbejde med Danmarks Lærerforening. Og den analyse viste, at Silkeborg Kommune har den største procentdel af uddannede lærere i deres folkeskoler. Hele 95,7 procent. Derefter kom Hjørring med 94,3, Aalborg med 92,8, Struer med 91,7 og så altså Skive med 91,1 procent.
Dermed ligger Skive Kommune langt over landsgennemsnittet, der ligger på 81,2 procent.
- Jeg er meget stolt over, at vi i Skive Kommune kan præstere de tal, og tallene viser med stor tydelighed, at fagligheden er i orden blandt lærerne i Skive Kommune. Det er et stort skulderklap til det samlede skolevæsen og ikke mindst lederne og medarbejderne i skolevæsnet, siger Jan Lund-Andersen, der er direktør for kultur- og familieforvaltningen i Skive Kommune.
Uddannelse og job i Skive
En af de mange uddannede lærere på Brårup Skole er 31-årige Christian Albrechtsen, der også bor i byen. Han blev færdiguddannet fra seminariet i Skive i sommeren 2022, og hurtigt derefter fik han et års vikariat på Brårup Skole. Det blev senere vekslet til et barselsvikariat, og nu er han blevet fastansat og er klasselærer for 5.B.
- Det var et stort ønske for mig, at jeg kunne få et lokalt job, da jeg var færdiguddannet, for jeg ville gerne blive boende i Skive, hvor jeg har et stort netværk. Så for mig har det været et stort plus, at jeg kunne tage min uddannelse her i Skive, og det var mindst lige så stort et plus, at jeg kunne få et arbejde her på Brårup Skole. Jeg blev næsten rørt, da jeg blev fastansat, siger Christian Albrechtsen.
Mens Christian Albrechtsen studerede, arbejdede han også som vikar på den skole, han nu er blevet ansat på. Og skolelederen føler sig privilegeret over, at hun kan vælge fagligt kvalificerede vikarer, der er inden for branchen.
- Det er en stor fordel for os, men det havde vi formentlig ikke kunne gøre, hvis der ikke havde ligget et seminarium i byen. Og vi kunne nok heller ikke have haft en så stor personalestab af ene uddannede lærere, hvis det ikke var for VIA og læreruddannelsen her i Skive, siger Jette Præstholm.
Gennem foråret løb Læreruddannelsen i Skive ind i noget af et uvejr, da ledelsen i VIA University College pludselig lagde op til en lukning af uddannelsen.
Men i sidste time blev uddannelsen som bekendt reddet i foreløbigt tre år, efter der kom et stort pres på ledelsen i VIA fra flere politiske sider. Ikke mindst fra Christiansborg.
Man kunne frygte, at usikkerheden omkring fremtiden for selve uddannelsen også kunne betyde usikkerhed for de studerende, som havde planlagt at søge ind på Læreruddannelsen i Skive.
Men hvis man udelukkende ser på årets ansøgningstal, har de studerende ikke mistet troen på uddannelsen. 34 ansøgere har lagt billet ind på at begynde på Læreruddannelsen i Skive som 1. prioritet her efter sommerferien, og det er en fremgang på 21,4 procent i forhold til sidste år. Dengang var der 28 ansøgere.
Vigtigt med lokale lærere
Og spørger man Jette Præstholm, så er der ingen tvivl om, at Læreruddannelsen i Skive er altafgørende for kvaliteten i de lokale folkeskoler.
- I takt med at vi får flere børn med udfordringer ind i klasserne, er det bare vigtigt, at underviserne besidder den nødvendige og vigtige pædagogik og undervisningslære, som de får med sig i rygsækken fra læreruddannelsen. Og det er også vigtigt for efter- og videreuddannelsen af vores personale, at der kan tages kurser på VIA her i byen, siger Jette Præstholm, der godt kan frygte for et andet billede, hvis der om nogle år ikke er en læreruddannelse på Dalgas Allé.
- Uden Læreruddannelsen i Skive kunne jeg godt frygte for vores rekruttering af uddannet arbejdskraft, og det er utrolig vigtigt, at vi kan ansætte lærere fra lokalområdet, så de bliver hængende, siger skolelederen.
Tilbage hos Christian Albrechtsen er forberedelserne til det nye skoleår ved at være på plads. Nu mangler kun det kosmetiske med at pynte klasselokalet op. Han kan godt mærke, at han er omgivet af uddannede kolleger.
- Jeg har kun været i meget givende teams blandt uddannede lærere her på Brårup Skole, så jeg er sikker på, at det ikke kun betyder noget for eleverne, men også for os lærere, at vi alle har taget læreruddannelsen, siger Christian Albrechtsen.
Og den uddannelse glæder han sig nu til at bruge i det kommende skoleår.
- Det bliver godt at komme i gang igen, og jeg glæder mig. Nu har vi haft en lang sommerferie, og det bliver dejligt at møde eleverne igen, siger Christian Albrechtsen.